Met het Oog op Morgen: De Kracht van Circulaire Economie
In een circulaire economie is afval een waardevolle grondstof die continu wordt hergebruikt. De overheid voert actief beleid voor duurzaamheid en klimaatdoelen, waarbij Heros dagelijks bijdraagt door afval om te zetten in duurzame grondstoffen en bouwstoffen.
Wat kan er met gemeentelijk restafval in de circulaire economie?
De cirkel begint met het huishoudelijk restafval van Nederlandse gemeenten. Na inzameling wordt dat gesorteerd en verwerkt voor verdere recycling. Wat niet verwerkt kan worden, gaat naar afvalenergiecentrales waar het verbrand wordt ten behoeve van groene energieproductie en stadswarmte.
Verwerking van waardevolle stoffen uit bodemas
De bodemas na verbranding bevat waardevolle stoffen, en daar komt Heros in beeld. We winnen ferro- en non ferro metalen terug en verwerken ze tot halffabrikaten voor gieterijen, smelterijen en de metaalverwerkende industrie.
Naast de AEC-bodemas nemen we ook verbrandingsschroot af van (gemeentelijke) AEC’s, zowel landelijk als Europees.
Gunstigere CO2-footprint en certificering
De resterende AEC-bodemas verwerken we op tot hoogwaardige, vrij toepasbare hergebruikte bouw- en grondstoffen die een duurzaam alternatief zijn voor primaire grondstoffen als zand en grind. Met zelfs een gunstigere CO2-footprint en met een certificering van Rijkswaterstaat, KOMO en CE.
Verbeter jouw beleid met sterke MVI-criteria
Als gemeente, provincie of waterschap kun je een belangrijke rol spelen in de circulaire economie door duurzaam inkopen te stimuleren. Dit bevordert het gebruik van bewezen circulaire grondstoffen bij projecten in de openbare ruimte, wat bijdraagt aan een verantwoorde toekomst en de afvalloze en CO₂-neutrale keten versterkt. De LCA-waarden van secundaire grondstoffen zijn van groot belang. Lees hier de LCA-samenvatting van onze granova serie door Ecochain.
Certificaat verdienen?
Wij kunnen je helpen om de resten van het gemeentelijk restafval als secundaire grondstof toe te passen jouw stad, gemeente of provincie. We kunnen zelfs perfect voor je uitrekenen van hoeveel inwoners je het afval hergebruikt hebt in een werk. Sterker nog; je krijgt er een certificaat bij!
Op zoek naar een secundaire & duurzame oplossing in jouw stad, gemeente of provincie?
Wij zijn je graag van dienst. Met oplossingen voor jouw project of vragen over de duurzaamheid van jouw project. En natuurlijk ook voor het maken van een afspraak. Stel jouw vragen direct aan de granova experten Martijn Hoekman en Edwin Heijnsdijk.
Projecten